Örebro flygplats

Örebro flygplats är en internationell flygplats belägen cirka 12 kilometer väster om Örebro, med terminal ca 2 km söder om E18. Flygplatsen ägs av Örebro läns flygplats AB, som ägs tillsammans av Region Örebro län (44,95%), Örebro kommun (44,95%), Karlskoga kommun (5,05%) samt Kumla kommun (5,05%).

Denna flygplats erbjuder många fördelar för resenärer, inklusive korta avstånd, smidig parkering och mindre köer. Utöver passagerarflyg har Örebro flygplats också vuxit till att bli Sveriges fjärde största fraktflygplats, tack vare dess strategiska logistiska läge. Det är nu det mest expansiva fraktcentret i Norden.

Örebro flygplats erbjuder även direktflyg, vilket gör det möjligt för resenärer att enkelt ansluta till olika destinationer. Genom att erbjuda direktflyg, säkerställer flygplatsen att resenärer kan njuta av snabbare och smidigare resor jämfört med att behöva göra mellanlandningar på andra flygplatser.

Örebro Flygplats Historia

Örebro flygplats började sin historia under 1920-talet när det fanns planer på att anlägga ett flygfält i Örebro. En kommitté bildades 1964 för att utreda möjligheten att bygga ett modernt flygfält. Efter deras förslag beslutades det att Gustavsviksfältet skulle moderniseras för en ansenlig kostnad.

Flygplatsen öppnades officiellt 1978 och har sedan dess genomgått en rad förändringar och utvecklingar för att möta de ökande behoven inom flygtrafiken. Under 1980-talet skedde en rad historiska händelser vid flygplatsen, såsom kungligt besök 1989 och etablering av Örebro Bofors 1994.

År 1979 grundades Örebro läns flygplats AB för att hantera och utveckla flygplatsens verksamhet. Ett nyckelår för flygplatsens fraktdivision var 1996, då man satsade stort på att utveckla godstransporter och fraktkapaciteten för att möta efterfrågan.

Utöver detta har Örebro flygplats också varit inblandad i humanitära insatser. År 2009 hjälpte flygplatsen till med hjälpsändningar och följande år, 2010, expanderade man cargoavdelningen för att öka kapaciteten. Chartertrafiken har också utvecklats sedan de första charterflygen började 1995, med premiär för flygningar till Thailand 2006 och utveckling av chartererbjudandet 2012.

Läge och Vägbeskrivning

Örebro flygplats är en internationell flygplats som ligger cirka 12 kilometer väster om Örebro, i Sverige. Flygplatsen är en del av Svealand och ligger i närheten av Gustavsvik och Karlskoga. E18, en viktig motorväg i regionen, erbjuder enkel tillgång till flygplatsen.

För att ta sig till Örebro flygplats från Örebro eller Stockholm, kör söderut på E18/E20 mot Göteborg. Strax utanför Örebro kommer avfarten till E18 mot Oslo, sväng höger här. Efter en dryg mil närmar du dig flygplatsen och följer bara skyltningen. Om du reser från Göteborg, kör norrut på E18/E20 mot Örebro.

I Örebro finns en stor mängd sevärdheter och aktiviteter såsom Täby, Sanna gruva och Svealand. För att ta sig till dessa platser kan du använda kollektivtrafik, hyra en bil eller cykla längs någon av de många cykelvägarna i området. Det är viktigt att vara medveten om eventuella trafikstörningar och att hålla koll på tidtabeller för buss, tåg och tunnelbana när du planerar din resa.

Örebro flygplats spelar en viktig roll i regionens utveckling och tillväxt, då den ligger centralt och betjänar en stor del av Sveriges befolkning. Örebro-regionen anses vara demografiskt i mitten av landet och inom en radie av 300 km bor 70% av landets befolkning. Detta gör flygplatsen till en central punkt för svenska resenärer och för gods- och frakttransporter.

Så Fungerar Örebro Flygplats

Örebro flygplats (IATA: ORB, ICAO: ESOE) är en internationell flygplats belägen cirka 12 kilometer väster om Örebro, med terminal ca 2 km söder om E18. Flygplatsen ägs av Örebro läns flygplats AB, och dess ägarstruktur fördelas mellan Region Örebro län (44,95%), Örebro kommun (44,95%), Karlskoga kommun (5,05%) samt Kumla kommun (5,05%) källa.

Örebro Airport är Sveriges fjärde största fraktflygplats och en av de ledande inom charterflygplatser. Under 2022 startar även flygtrafik till London, vilket ger Örebro Airport inte bara en förutsättning för tillväxt i regionen, utan bidrar till att hela Sverige kan växa.

För att underlätta din resa genom Örebro flygplats, här är några viktiga saker att tänka på: Incheckning stänger 60 minuter före avgång och öppnar 2-2,5 timmar innan avgång. Du behöver giltigt pass vid resa utanför Norden. Flygbussen trafikerar Örebro resecentrum/Örebro Airport, med tidtabell på måndag och fredag, och biljetter kan bokas hos Flixbus eller betalas med kort ombord i mån av plats.

För långtidsparkering, förboka parkering direkt via flygplatsens hemsida. Det är även möjligt att hyra bil på flygplatsen, och flera biluthyrningsföretag finns tillgängliga. Om du vill äta och dricka finns det en restaurang och en kiosk som erbjuder både snacks och huvudrätter.

Örebro flygplats är en effektiv och smidig reseupplevelse för både inrikes och utrikes passagerare, och erbjuder flera fördelar som korta avstånd, smidig parkering och mindre köer. Den fortsatta tillväxten av flygplatsens rutter och tjänster bidrar till regionens och Sveriges ekonomiska utveckling.

Flygplanstjänster

Örebro flygplats erbjuder en rad flygplanstjänster som passar både affärsresenärer och semesterfirare. Det finns ett brett utbud av direktflyg till populära destinationer inom Europa samt internationella charters och reguljära flygningar.

Flera flygbolag opererar på Örebro flygplats, med destinationer som bland annat Antalya, Gran Canaria, Larnaca, Palma de Mallorca och Kos.

Ryanair är bland de flygbolag som trafikerar Örebro flygplats, och erbjuder flygningar till exempelvis Split och Stockholm-Arlanda.

Att resa från Örebro flygplats är både bekvämt och effektivt, då flygplatsen erbjuder korta avstånd, smidig parkering och mindre köer. Detta gör att resenärerna kan njuta av en mer avslappnad och stressfri upplevelse, oavsett om det är en affärsresa eller en välförtjänt semester. Dessutom betjänar flygplatsen både charterresor och reguljära linjer, vilket innebär att resenärer har möjlighet att välja mellan ett brett utbud av resmål och resealternativ.

Transport till och från Flygplatsen

Örebro flygplats erbjuder flera olika transportalternativ för att resa till och från flygplatsen. Man kan välja mellan buss, taxi och egen bil, beroende på ens behov och preferenser.

Flygbussar är ett populärt och prisvärt alternativ för att ta sig mellan Örebro flygplats och Örebro centrum. Flixbus och Let’s Go By Bus! är två aktörer som erbjuder flygbussförbindelser mellan flygplatsen och Örebro Resecentrum. Biljetter kan köpas ombord på bussen eller online, och kostar ungefär 150 kr för en enkel resa. Det är viktigt att notera att tidtabeller och avgifter kan variera, så det är rekommenderat att kontrollera detta innan man reser.

Taxi är ett annat alternativ för den som önskar bekvämlighet och dörr-till-dörr service. Det finns ett antal taxibolag som trafikerar Örebro flygplats och erbjuder förbeställning av taxi. Några av dessa inkluderar Örebro Taxi, Örebro Läns Taxi och Trendtaxi. En resa till Örebro centrum tar ungefär 15 minuter, och det kan vara en bra idé att ange vilket flyg man ankommer med vid bokningen, för att säkerställa att taxin väntar vid ankomst.

Om man föredrar att köra egen bil till och från Örebro flygplats finns det gott om parkeringsmöjligheter på flygplatsområdet. Det är både korttidsparkering och långtidsparkering, och avgifterna varierar beroende på hur länge man önskar parkera. Det kan vara en bra idé att kolla upp parkeringsinformationen innan man reser, för att ha en klar bild över kostnader och parkeringsalternativ.

Sammanfattningsvis finns det flera alternativ att välja mellan när man reser till och från Örebro flygplats. Flygbussar, taxi och egen bil är alla bra alternativ, och valet beror på ens preferenser, behov och budget.

Flygfraktverksamhet

Örebro flygplats är en av Sveriges mest framstående flygfrakt-destinationer och hyser två världsledande expressbolag, nämligen FedEx och DHL. Flygplatsen har en lång och framgångsrik historia inom flygfrakt och erbjuder en toppmodern terminal, maskinpark och utrustning.

Flygfrakt på Örebro flygplats är en viktig del av regionens logistik. Flygplatsen är specialiserad på att hantera stora och komplexa charterflygfrakte. Dess strategiska läge i hjärtat av Sverige gör det till en optimal knutpunkt för import och export av varor.

Några av de främsta fördelarna med att använda Örebro flygplats för flygfrakt inkluderar:

  • Snabb och effektiv hantering: Flygplatsen erbjuder smidig, snabb och effektiv hantering av gods, vilket minskar risken för förseningar och ökad kostnad.
  • Tillgänglighet dygnet runt: Örebro flygplats är öppen 24 timmar om dygnet, vilket innebär att flygfrakt kan ske när som helst på dagen.
  • Bra infrastruktur: Flygplatsen har väldigt bra anslutningar till järnväg, vägar och sjöfart, vilket ger enkel och bekväm transport av gods till och från flygplatsen.

Utöver de traditionella flygfrakttjänster erbjuder flygplatsen även möjligheter för nya teknologier, såsom fraktdrönare. Genom att inkludera drönare i flygfrakten kan Örebro flygplats ytterligare förbättra effektiviteten och hastigheten i sin logistik.

Sammantaget är Örebro flygplats en viktig aktör inom flygfraktindustrin i Sverige och fortsätter att spela en betydande roll för landets ekonomiska utveckling.

Statistik och Destinationer

Örebro flygplats (IATA: ORB, ICAO: ESOE) är en internationell flygplats som ligger cirka 12 kilometer väster om Örebro. Flygplatsen ägs av Örebro läns flygplats AB, som innefattar Region Örebro län (44,95%), Örebro kommun (44,95%), Karlskoga kommun (5,05%) samt Kumla kommun (5,05%).

När det gäller statistik, samlar Transportstyrelsen in data för alla svenska flygplatser där linjefart och/eller chartertrafik bedrivs. Specifika detaljer om landningar, passagerare och rörelser på Örebro flygplats kan erhållas genom att kontakta Swedavia, som hanterar trafikstatistik för flygplatser runt om i Sverige.

Örebro flygplats erbjuder ett antal direktflyg till olika destinationer både inom och utanför Europa. Bland dessa återfinns städer som London, Gran Canaria, Mallorca, Antalya, Phuket, Krabi, Kreta, Split, Larnaca och Rhodos. För att utöka dess nätverk av destinationer samarbetar flygplatsen med flygbolaget BRA. Resenärer kan boka både reguljära och charterflyg för att nå sina favoritsemesterorter eller viktiga företagsevenemang.

Örebro flygplats har visat sig vara en viktig länk för regionen och kommer förmodligen att fortsätta att expandera sitt utbud av destinationer och förbättra sin kapacitet i takt med att efterfrågan på flygresor ökar.

Hotell Och Logi Nära Flygplatsen

När man reser till eller från Örebro flygplats kan det vara viktigt att hitta bekvämt och prisvärt boende i närheten. Det finns flera hotellalternativ att välja mellan, både nära flygplatsen och i Örebro centrum.

Ett av de närmaste hotellen till flygplatsen är Hagbackens Gård Bed & Breakfast, som ligger bara 2,7 mil (4,3 km) bort. Det är ett pensionat med 3,5 stjärnor som erbjuder avgiftsfri parkering, gratis wi-fi på rummet och gratis flygtransfer tur och retur. För den som söker ett enkelt och mysigt boende kan Hagbackens Gård Bed & Breakfast vara ett bra val.

För att se fler hotellalternativ kan man besöka sajter som Booking.com, Tripadvisor och Expedia. Där finns det möjlighet att jämföra priser, läsa gästrecensioner och boka hotell online.

För den som har mer tid i Örebro innan eller efter en flygresa kan det vara intressant att utforska staden och bo i ett hotell närmare centrum. Örebro erbjuder många sevärdheter, som Örebro slott och Wadköping friluftsmuseum.

För att hitta hotell i Örebro centrum rekommenderas att använda samma sökmotorer som nämnts ovan. Oavsett om man letar efter ett lyxigt hotell med många faciliteter eller ett enkelt vandrarhem finns det många alternativ att välja bland.

Sammanfattningsvis finns det en rad olika hotell och boenden nära Örebro flygplats som passar olika behov och budgetar. Genom att planera i förväg och jämföra alternativ på webbplatser som Booking.com, Tripadvisor och Expedia kan man hitta det perfekta boendet för sin resa.

Nyheter och Händelser på Flygplatsen

Örebro flygplats är en viktig knutpunkt i Mellansverige som fortsätter att växa. I de senaste nyheterna kan man se hur flygplatsen utvecklas och stärker sin position inom fraktflyg och passagerartrafik.

Pandemin har påverkat flygtrafiken över hela världen, men Örebro flygplats har nyligen upplevt en ökning av flygtrafiken jämfört med tidigare år. I februari 2022 rapporterade Örebronyheter att flygplatsen hade mest flygtrafik sedan pandemiutbrottet i mars 2020.

En del av flygplatsens expansion innefattar nya destinationer för passagerare. TUI, en av världens ledande researrangörer, kommer att storsatsa sommaren 2024 och lansera Kos som en ny destination direkt från Örebro Airport, samt utöka utbudet med Teneriffa. Dessa nya destinationer kommer att stärka flygplatsens region och erbjuda fler möjligheter för resenärer.

Örebro Airport fungerar även som en viktig hubb för air cargo, och är Sveriges fjärde största fraktflygplats. Etableringen av nya företag och en ökande befolkning i Örebroregionen bidrar till ett ökat behov av logistiska och lufttransportlösningar, vilket ger fler möjligheter till samarbete och utveckling inom air cargo.

Förutom flygtrafik och logistik erbjuder Örebro flygplats även arrangemang och aktiviteter för besökare. Till exempel har de tidigare anordnat en flygplatsdag där besökare kunde delta i spännande events och uppleva olika flygplan på nära håll.

Örebro flygplats fortsätter att utvecklas, och dess expansion är en viktig del av regionens tillväxt och framgång. Med en ökande passagerartrafik, nya destinationer och en stark position inom air cargo kommer flygplatsen att stärka sin roll som en viktig knutpunkt i Mellansverige.

Anläggningar på Flygplatsen

Örebro flygplats är en internationell flygplats som ligger cirka 12 kilometer väster om Örebro. Flygplatsen är Sveriges fjärde största fraktflygplats och en av de ledande charterflygplatserna. Här erbjuds flera faciliteter för att göra resenärernas upplevelse smidig och bekväm.

För dem som anländer med bil finns det parkering på flygplatsen. Det erbjuds tre timmars fri parkering för besökare på hela området. Laddstationer finns också tillgängliga för elbilsanvändare, totalt 12 stycken på anläggningen.

När det gäller servering finns det möjlighet att besöka en restaurant på flygplatsen för att avnjuta en måltid eller något att dricka före avgång. Det finns även en minimarket där resenärer kan handla snacks och drycker samt lättare produkter att ta med på flygresan.

Passagerare kan köpa sina biljetter i flygplatsens biljettförsäljning, antingen direkt på plats eller via deras respektive flygbolags hemsida. Det är också möjligt att boka biljetter genom researrangörer och resebyråer.

Tullkontrollen är effektiv och snabb, vilket gör det enklare att gå igenom nödvändiga gränskontroller och säkerhetsprocedurer. Anläggningen är utrustad för att hantera internationella passagerare, och allmänheten kan förvänta en säker och trygg resa genom Örebro flygplats.

Flygplatsen har stränga regler om användning av droner på dess område och i dess närhet. Denna åtgärd syftar till att garantera säkerheten för både passagerare och anställda samt att följa gällande lagstiftning.

Örebro flygplats erbjuder en rad faciliteter för att ge resenärerna en behaglig vistelse och enkel tillgång till transporter. Alltifrån parkering, restauranger och biljettförsäljning till tullkontroller och säkerhetsanläggningar finns tillgängligt på denna internationella flygplats.

Vanliga frågor

Öppettider för Örebro flygplats?

Örebro flygplats har öppet under flygningarnas trafiktider. Terminalen och säkerhetskontrollen är öppna för resenärer i anslutning till avgångar och ankomster.

Hur går incheckningen till på Örebro flygplats?

För Ryanair-resenärer stänger online incheckningen två timmar före avgång. Efter det kostar incheckning på flygplatsen 604 SEK per passagerare. Incheckningen öppnar 2 timmar före avgång och stänger 40 minuter före avgång. Säkerhetskontroll och passkontroll stänger 30 minuter före avgång.

Finns det bussar till Örebro flygplats?

Det finns flygbussar som trafikerar mellan Örebro resecentrum och Örebro Airport. Tidtabell finns för måndagar och fredagar. Bussarna kan bokas hos Flixbus eller betalas med kort ombord i mån av plats.

Vilka destinationer har TUI från Örebro?

TUI erbjuder inte längre flygningar från Örebro flygplats. Istället kan ni boka resor med direktflyg från Örebro hos Ving. Se Vings hela reseutbud från Örebro här.

Hur långt innan ska man vara på flygplatsen för inrikes flyg?

Det rekommenderas att vara på flygplatsen minst 1,5 timmar innan avgång för inrikesflyg. Detta ger tillräckligt med tid för att checka in, gå igenom säkerhetskontrollen och komma till gaten för ombordstigning.

Vad kostar parkering på Örebro flygplats?

Parkeringskostnader på Örebro flygplats är 510 SEK per vecka och 90 SEK per dag utan förbokning. Du behöver inte förboka parkering, men det finns möjlighet att förboka parkeringsplats via deras hemsida.