Ställbart alternativ för cykelsits

När man cyklar är komforten ofta någonting som prioriteras. Det finns därför en rad olika dämpningsfunktioner även i cyklar som är anpassade för att användas i stan. Om man har en bekväm och stabil känsla i kroppen när man är på sin cykel, kan man orka längre och njuta mer av färden. Detta gäller naturligtvis också för de barn som sitter i en cykelsits bakom cyklisten! Alla som har barn känner till att tålamodet tryter om det är obekvämt eller läskigt. En annars trevlig cykeltur innebär därför vissa utmaningar om man inte skaffat en bra cykelsits som kan erbjuda just komfort. De många alternativ som nu finns i handeln kan ha olika egenskaper och funktioner som bidrar till en trivsam färd. Här finns några av de främsta varianterna när det kommer till cykelsits för barn.

Fotstöd och bälte

För att barnet skall kunna slappna av och njuta av upplevelsen att cykla med en vuxen, är det viktigt att man kan anpassa och justera sitsen utifrån barnets önskemål. De tidigare formgjutna barnstolar som varit standard för 20 år sedan gav inte dessa möjligheter. Nu för tiden kan man enkelt hitta ställbara alternativ när man köper cykelsits. Man kan här förändra vinkeln så barnet ligger mer tillbakalutat med samma säkerhet som när man sitter upp. Detta gör att man enklare kan vila och klara längre strapatser än om man skall sitta rakryggad under hela färden. Viktigt är att man ställt in även fotstöden för bra komfort och balans.

De fempunktsbälten som är vanliga i var och varannan cykelsits håller barnet på plats och gör så att man inte behöver få övervikt åt något håll. I kombination med en bra hjälm har man således fått en utmärkt säkerhet för passageraren bak på cykeln. Har man ett mindre barn som skall vara med, kan man också titta på en frontmonterad cykelsits vilken innebär att man har kontroll på vad som sker hela tiden. Barnet delar då utsiktsvy med den vuxne och man kan snabbt upptäcka om någonting känns obekvämt eller om det är dags för en rast innan man fortsätter sin färd längs vägar och stigar.