Passform bh

Hej allihopa!

 

Sitter på tåget på väg till Stockholm för att vara med på Wacoals bh-skola. Vad gör man på en bh-skola undrar ni säkert – och svaret är att man spenderar en dag med att titta på bhar och pratar om passform och lär sig små knep för att bättre kunna hjälpa kunder prova ut bhar som sitter perfekt. Det är inte alla som bryr sig om passform, men de som någongång har haft en bh som sitter helt jävla perfekt är ofta frälsta för livet och kan inte gå tillbaks till en bh som sitter lite sisådär. Vi kommer framför allt titta på lite märken som tillhör Wacoal, bland annat Freya, Elomi, Fantasie, B'temp'd – och naturligtvis Wacoal. Det här är välkända märken med riktigt bra produkter som man kan lita på. Innan jag började jobba med underkläder hade jag aldrg trott att det fanns en axelbandslös bh som kan bära upp en I-kupa eller en bygellös/bygelfri som ger både form och rejält stöd i storlek 95N.

Många tänker sig att det inte är så stor skillnad på vad man hittar på H&M och en riktig underklädesbutik exempelvis feminint.se och förstår inte alls varför en bh måste kosta mångdubbelt bara för att man har lite större kupa. Men i ärlighetens namn så är det faktiskt det. Märken som tillverkar bhar i stora storlekar måste bry sig om vilka material och konstruktionstekniker de använder för att de ska klara av att stödja ordentligt. Du kan inte använda material som är för stretchigt och du kan inte bara sizea upp en bh genom att göra den lite större överallt, för då fyller den inte sin funktion ordentligt. 

Ett av de vanligaste felen människor gör när de ska köpa en ny bh är att de bara ökar upp omkretsen när de märker att en bh inte passar som den ska. Resultatet blir att du har för stor omkrets och för liten kupa – vilken inte nödvändigtvis känns obekvämt eller fel – om du inte är van vid hur det ska sitta. 

Hur ska en bh sitta då? Jo, bygeln ska ligga slätt mot huden utan att skära in någonstans. Hela bröstet ska få plats ordentligt i kupan och om bygeln trycker in i bröstet har du troligtvis för liten kupa. Om bygeln inte ligger mot har du troligtvis för stor omkrets på ryggbandet. Ryggbandet ska sitta tight, tightare än många tror. Om du kan dra ut bandet flera centimeter utan problem så har du för stor omkrets. 1-2cm med lite motstånd är lagom. Om ryggbandet glider upp i ryggen har du troligtvis för stor omkrets. Om ryggbandet viker sig behöver du troligtvis större omkrets. 

Brösten ska få ordentlig plats i kuporna utan att "rulla omkring", om kuporna glipar är har du nog för stor kupa. Om brösten väller över och skapar den fruktade "dubbeltutten" behöver du en större kupa.

Detta är grundäggande bh-passform, därefter kommer det lite mer avancerade. Vilken typ av bröst passar bäst till vilken modell? Är en toppfull byst snyggast i en balconette,v adderad halvkupa eller en fullkupa med sidsupport?

Det är frågor som jag hoppas jag kommer bli lite bättre på att besvara efter idag.

 

xoxo

dazed