Vanadis Återvinning

Uddeholms AB – En Ledande Tillverkare av Verktygsstål

Uddeholms AB har en anrik historia som en pionjär inom tillverkning av höglegerade verktygsstål. Med sin bas i Hagfors, Sverige, är företaget idag en del av den globala koncernen Böhler-Uddeholm, som i sin tur ingår i Voestalpine-koncernen.

Med cirka 900 anställda lokalt och 5000 anställda globalt, är Uddeholms AB en vital del av den regionala och internationella stålindustrin.

Vanadis Återvinning och Uddeholms AB:s Innovativa Verktygsstål

Vanadis Återvinning är en process som visar Uddeholms AB:s engagemang för hållbarhet och innovation. Genom återvinning av vanadin kan företaget minska miljöpåverkan samtidigt som det tillhandahåller högkvalitativa material för olika industriella tillämpningar.

 • Historia och bakgrund
  • Grundat i Hagfors, Sverige
  • Lång tradition av ståltillverkning och innovation
 • Global närvaro
  • Del av Böhler-Uddeholm koncernen
  • Integrerad i Voestalpine-koncernen
 • Anställda
  • 900 anställda i Sverige
  • 5000 anställda globalt
 • Engagemang för hållbarhet
  • Vanadis Återvinning
  • Minskad miljöpåverkan
Företag Plats Anställda (Lokalt) Anställda (Globalt) Koncern
Uddeholms AB Hagfors, Sverige 900 5000 Böhler-Uddeholm / Voestalpine

Produktionsprocessen hos Uddeholms AB

Produktionen av verktygsstål hos Uddeholms AB sker genom en noggrant kontrollerad process. Denna process innefattar smältning av skrot i en ljusbågsugn, sekundär metallurgisk behandling för att rensa bort oönskade material, och slutligen tappning av det renade stålet i formar. Genom avancerade metoder som stiggjutning och användning av skyddande ädelgaser, säkerställs en hög renhet och kvalitet på det slutliga stålet.

Electro Slagg Omsmältnings-processen (ESR)

En specifik process som används av Uddeholms AB är Electro Slagg Omsmältnings-processen (ESR). Genom att först smälta skrotet på konventionellt sätt och sedan omsmälta det i en vattenkyld gjutform, uppnås en jämnare mikrostruktur. Detta ger stålet unika egenskaper som skiljer det från material producerat genom konventionella metoder. ESR-processen kan även utföras i vakuum eller under skydd av ädelgaser, vilket ytterligare förbättrar kvaliteten.

Pulvermetallurgiska Verktygstål

En annan avancerad teknik som används av företaget är skapandet av verktygsstål genom pulvermetallurgi. Denna metod innebär att smält stål sprayas med kvävgas under högt tryck för att skapa ett fint pulver. Pulvret fylls i kapslar under övertryck av skyddsgas och svetsas sedan hermetiskt täta. Genom hetisostatisk pressning (HIP) görs pulvret helt solidt. Fördelen med denna teknik är möjligheten att skapa stål med hög legeringshalt och exceptionella egenskaper som hög materialhårdhet och gott nötningsmotstånd. Här finns en liknande artikel på samma tema: Återvinning Metall.

GRANSHOT-Metoden

GRANSHOT-metoden, utvecklad av Uddeholms AB, är en innovativ process för att skapa granuler av stål. Stålet hälls mot en yta för att skapa små droppar, som sedan kyls i vatten. Dessa granuler används i gjuteriarbeten för att producera material med enhetliga metallurgiska strukturer. Metoden har sedan 1989 marknadsförts av UHT – Uvån Hagfors Teknologi AB och är ett exempel på Uddeholms AB:s bidrag till teknologisk utveckling inom stålindustrin. Denna artikel är även relevant för ämnet Återvinning Vanadis.

Användningsområden för Verktygsstål

Verktygsstål från Uddeholms AB används i en mängd olika applikationer inom industrin. Detta material är idealiskt för tillverkning av formar, knivar, och pressverktyg som används i bilindustrin, elektronikindustrin, och konsumentindustrin. Tack vare dess speciella egenskaper som hårdhet, slitstyrka, och seghet, är verktygsstål av högsta vikt för mekaniska applikationer.

Produktområden för Verktygsstål

Uddeholms AB:s verktygsstål delas in i fyra produktområden beroende på användningsområdet. Det finns material för processer där arbetsmaterialet är kallt, där stålet måste motstå mekanisk påverkan och förhindra förslitning och urflisning. För processer med varmt arbetsmaterial, som smält metall, är egenskaper som högt värmemotstånd och duktilitet avgörande för att hantera de höga temperaturerna och påfrestningarna.

Återvinning och Hållbarhet hos Uddeholms AB

Återvinning och hållbarhet är centrala aspekter i Uddeholms AB:s verksamhet. Genom att återanvända skrot och optimera produktionsprocesserna, strävar företaget efter att minska sin miljöpåverkan och bidra till en mer hållbar industri. Vanadis Återvinning är ett exempel på hur företaget integrerar återvinning i sin produktion för att skapa högkvalitativa stålprodukter samtidigt som man bevarar naturresurserna.Vanadis Återvinning bidrar till en hållbar framtid genom effektiv sortering och återanvändning av avfallsmaterial.